Cultuureducatie

Cultuureducatie op de Flevoparkschool

Op sommige dagen klinkt er muziek door de hele school. Vooral op donderdag als meester Jan van de Muziekschool Amsterdam er is. Hij geeft les in de groepen 3 tot en met 6. Voor groep 5 heeft hij op een dag een band meegenomen die het liedje zong en speelde dat groep 5 zelf gemaakt had.

muziek groep 5

Op dinsdag om de week komt juf Ariana in groep 7. En de groepen 8 hebben begeleiding van een echte musicalregisseur voor hun liedjes op de afscheidsavond.

Cultuureducatie bestaat naast muziek en beeldende vorming (de lessen van juf Agnes, zie beeldende vorming) ook uit dans, drama (theater), media (fotografie, film, nieuwe media), taal en cultureel erfgoed. Per schooljaar kiezen we 2 disciplines waarvoor we kunstenaars uitnodigen op school iets te laten zien maar vooral iets te doen met de kinderen. Ook gaan alle groepen een keer per schooljaar naar een museum.

Dit schooljaar waren er in alle groepen muziek- en taalprojecten.

De kleuters hoorden en maakten muziek van de meest gekke spullen.

muziek kleuters 1   muziek kleuters 2

Groepen 3, 4 en 5 deden mee met het Muziekatelier. Groepen 6 en 8 maakten een rap ‘Spraakwater’ op film met Stichting Oogpunt. En de groepen 4 en 7 gingen naar de voorstelling Zeehelden in het Tropentheater. De hele school en ook een aantal ouders kwamen luisteren naar het kerstconcert van het Intercontinental Ensemble. Die ochtend hadden de leden van het ensemble in de onderbouw hun instrumenten al laten zien en horen. Sommige kinderen mochten het ook even proberen.

kerstconcert 1   kerstconcert 2

Taal

De schoolschrijver Selma Noort heeft intensief gewerkt met kinderen van groep 5 en 6 maar kwam ook in meerdere groepen op bezoek. Daarvan staan al foto’s bij de groepen 4A, 5B en 6B. Maar er waren ook andere taalprojecten. Groep 3 bijvoorbeeld heeft een dierenalfabet gemaakt. En de groepen 7 heeft onderzoek gedaan op allerlei plekken in de buurt en daarbij gefotografeerd en geschreven. De resultaten daarvan zijn nog te zien in de klassen.

En bovendien: we maken met heel veel ouders en kinderen én met de voorscholen samen ons eigen prentenboek! Na de zomervakantie is het klaar. Een grote groep ouders hebben er in de ouderkamer met hun kinderen aan gewerkt. Ook in verschillende groepen zijn hiervoor teksten geschreven, tekeningen gemaakt of achtergronden gedrukt en getekend. Groep 3 heeft van hun tekeningen zelfs kleine theatertjes gemaakt.

prentenboek 1

prentenboek 2-2   prentenboek 3   prentenboek 4

Museumbezoek

Iedere groep gaat ieder jaar een keer op bezoek bij een museum. Het liefst naar een museum waar ze nog niet eerder zijn geweest. En het moet natuurlijk passen bij de lessen in de klas. Zo gingen de groepen 1 tot en met 4 afgelopen jaar naar het Tropenmuseum, groep 6 naar de Hermitage, groep 7 naar het Verzetsmuseum en groep 8 naar het Anne Frankhuis. Hier een paar foto’s van groep 6 in de Hermitage. Groep 5 gaat nog naar Nemo.

DSC05575   DSC05578   DSC05572